Is Kombucha Gezond? De voordelen en zijn er ook nadelen?
Je kent het ondertussen vast wel, een gefermenteerde thee genaamd kombucha. Maar is kombucha gezond? Deze bruisende, gefermenteerde thee zou vol zitten met probiotica en antioxidanten, wat voor veel mensen interessant klinkt. Maar is kombucha echt zo gezond? En wat zijn de voordelen en nadelen? Laten we dieper ingaan op wat kombucha is, hoe het je gezondheid kan beïnvloeden, en waar je op moet letten.
Wat is kombucha?
Kombucha is een gefermenteerde thee die meestal wordt gemaakt van zwarte of groene thee. Het wordt gebrouwen door een mix van suiker, thee en een “SCOBY” (een symbiotische cultuur van bacteriën en gist) te laten fermenteren. Dit proces kan 7 tot 30 dagen duren, afhankelijk van het gewenste smaakprofiel en de sterkte van de drank. Na
de fermentatie ontstaat er een licht sprankelende drank die een beetje zuur en zoet smaakt. Zit er dan zoveel suiker in kombucha? Nee, dit hoeft niet. De gisten en bacterien zetten de suikers voor een groot deel of helemaal om in alcohol en de alcohol wordt weer omgezet in azijnzuur en gluconzuur. Afhankelijk van hoe lang de kombucha gefermenteerd is, bepaalt de hoeveelheid suiker.
De drank is geliefd om zijn authentieke smaak en verfrissende bruis, maar vooral om de gezondheidsvoordelen die aan het fermentatieproces worden toegeschreven. Laten we eerst een kijken naar de voordelen.
Gezondheidsvoordelen van Kombucha
1. Probiotica voor gezonde darmen
Een van de grootste claims over kombucha is dat het rijk zou zijn aan probiotica. Probiotica zijn levende micro-organismen die positieve effecten op je darmen kunnen hebben. Tijdens het fermentatieproces ontstaan bacteriën en gisten die in balans kunnen zijn en probiotische eigenschappen kunnen hebben. Probiotica helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora, wat kan bijdragen aan een betere spijsvertering en mogelijk zelfs een sterker immuunsysteem.
Let op: Hoewel probiotica gunstig kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat niet alle soorten kombucha dezelfde hoeveelheden en soorten probiotica bevatten. Zelfgemaakte kombucha kan soms sterk variëren in kwaliteit.
2. Antioxidanten die vrije radicalen bestrijden
Kombucha bevat antioxidanten, vooral als het wordt gemaakt van groene thee. Antioxidanten helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, wat kan bijdragen aan de bescherming van cellen tegen schade. Dit kan voordelen hebben voor de huid, het verouderingsproces en mogelijk zelfs het risico op bepaalde ziekten verminderen. Vooral kombucha van groene thee kan veel polyfenolen bevatten, die krachtige antioxidanten zijn.
3. Potentiële energieboost en verbeterde stemming
Omdat kombucha meestal cafeïne bevat (afhankelijk van de thee die gebruikt wordt), kan het een milde energieboost geven. Voor mensen die overdag een dip ervaren, kan een glas kombucha een verfrissend en oppeppend alternatief zijn voor koffie of energiedrankjes. Daarnaast kan de combinatie van de cafeïne en probiotica bijdragen aan een verbeterde stemming.
Interessant weetje: Sommige mensen melden dat kombucha hen een “feel-good” effect geeft, mogelijk door de interactie van probiotica met de darm-hersenverbinding. Hoewel dit nog steeds wordt onderzocht, zou het kunnen verklaren waarom sommige mensen zich goed voelen na het drinken van kombucha.
4. Detoxificatie en leverondersteuning
Kombucha bevat glucuronzuur, dat kan helpen bij het ondersteunen van de leverfunctie door bepaalde afvalstoffen te binden en af te voeren uit het lichaam. Dit proces kan bijdragen aan een natuurlijke detox. Hoewel de hoeveelheid glucuronzuur in kombucha varieert, wordt het beschouwd als een van de potentiële voordelen.
Eventuele risico’s en bijwerkingen
Hoewel kombucha zeker gezondheidsvoordelen kan bieden, zijn er ook enkele risico’s en bijwerkingen waarmee je rekening moet houden.
1. Maagklachten en spijsverteringsproblemen
Kombucha is zuur, wat voor sommige mensen met een gevoelige maag problemen kan veroorzaken. Vooral als je het op een lege maag drinkt, kan het maagklachten of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Het tegenovergestelde kan ook. Als je misselijk bent dan kan kombucha juist helpen vanwege de zuurgraad. De zure kombucha zorgt er namelijk voor dat de juiste lage pH-waarde in je maag weer op peil komt. Dit zorgt ervoor dat je maag weer goed afsluit van de slokdarm en zou de misselijkheid kunnen doen verdwijnen.
2. Alcoholgehalte in kombucha
Tijdens het fermentatieproces komt een kleine hoeveelheid alcohol vrij. In de meeste commerciële kombucha’s is het alcoholgehalte zeer laag (meestal minder dan 0,5%), maar bij thuisgemaakte kombucha kan dit hoger zijn, afhankelijk van hoe lang het fermenteert. Dit kan vooral belangrijk zijn voor zwangere vrouwen, kinderen, of mensen die geen alcohol willen drinken.
3. Risico op overmatige consumptie
Hoewel kombucha gezondheidsvoordelen kan bieden, is het belangrijk om niet te veel te drinken. Te veel kombucha kan slecht zijn voor het gebit vanwege de de zuurgraad van kombucha. Kan je toch niet genoeg krijgen van kombucha (wat heel begrijpelijk is), drink dan door een rietje.
Vergelijking met andere gefermenteerde dranken
Als het gaat om gezonde gefermenteerde dranken, zijn er verschillende opties beschikbaar. Kombucha is een van de populairste, maar andere dranken zoals kefir en waterkefir worden ook steeds bekender. Hier is een korte vergelijking:
- Kefir: Deze drank wordt meestal gemaakt van melk, bevat vaak meer probiotica dan kombucha en is wat dikker en romiger. Kefir kan ook meer eiwitten bevatten.
- Waterkefir: Dit is een volledig plantaardige optie, net als kombucha, maar wordt meestal zonder thee gemaakt en is milder van smaak.
- Kimchi- en zuurkoolsap: Vooral bekend in de Koreaanse en Oost-Europese keuken, zijn dit andere probiotische alternatieven.
Elk van deze dranken biedt unieke voordelen, afhankelijk van je voorkeur en dieet.
Tip voor het drinken van kombucha
Ruik en proef: Als je nog nooit kombucha hebt gedronken, kan de geur van kombucha een beetje apart zijn. De smaak is vaak heel anders. Bobbipop kombucha dit zo dicht mogelijk bij hoe kombucha traditioneel proeft. Uiteraard verschilt dit natuurlijk per smaak. Mocht je ooit andere smaken dan Bobbipop Kombucha willen proberen, let dan op de toevoegingen, biologische kombucha blijft toch echt een aanrader. Gelukkig zijn er veel merken die biologische kombucha maken.
Veelgestelde vragen over kombucha
-
Bevat alle kombucha pro-biotische voordelen?
Nee, niet alle kombucha bevat pro-biotica. Is deze kombucha dan gezond? Ja en nee. Tijdens het fermentatieproces zijn de bestieren en gisten wel actief geweest. Als je kombucha niet in de koeling is te vinden, dan is deze waarschijnlijk gepasteuriseerd. Dit houdt in dat deze is verwarmd en dat alle bacteriën dood zijn om zo het fermentatieproces te stoppen. Dit zorgt ervoor dat de smaak constant blijft en de flessen niet kunnen ontploffen door te veel koolzuur. Kijk of er op de verpakking staat: ongepasteuriseerd of ‘Raw kombucha’. Sommige kombucha wordt ook gefilterd in plaats van gepasteuriseerd. Een klein deel van de bacteriën kan dan nog aanwezig zijn.
-
Wat is het beste tijdstip om kombucha te drinken?
Het hangt af van je voorkeur, maar veel mensen drinken het halverwege de dag voor een energieboost of na een maaltijd voor een betere vertering, dit werkt wel alleen bij rauwe kombucha.
-
Kunnen kinderen kombucha drinken?
Ja, maar vanwege het lage alcoholgehalte en de zuren is het verstandig om het met mate te geven aan kinderen.
-
Is kombucha veilig tijdens de zwangerschap?
Raadpleeg altijd een arts, vooral omdat kombucha alcohol bevat (ook al is het minimaal). Sommige deskundigen raden zwangere vrouwen aan om het helemaal te vermijden.
Conclusie
Als antwoord op de vraag: Is kombucha gezond? Kombucha kan zeker een gezonde aanvulling zijn op je dieet, vooral vanwege de probiotica en antioxidanten. Of je het nu neemt omdat je het gewoon lekker vindt of je drinkt het vanwege de pro-biotische voordelen. Het is echter belangrijk om goed te onderscheiden of de kombucha rauw is, gepasteuriseerd of gefilterd. Dit zou je altijd kunnen navragen bij de producent die vaak wel openheid geven over hun brouwproces.